Scholen in de kijker

 

Basisschool Sint-Joost-aan-Zee

 

Deze kleurrijke school in het dicht bebouwde Sint-Joost-ten-Node werd volledig gerenoveerd. Maar alle aandacht ging daarbij naar de gebouwen; de speelplaatsen bleven kaal en saai. Geëngageerde mama Tine Vanfraechem was touwtrekker om speel- en leergroen op school te introduceren, met financiële steun van de Koning Boudewijnstichting. De kinderen zijn Tines grootste fans: 'Wanneer is er nog eens een picknick of een mega-tuindag op school?' ***Elke druppel telt in Sint Joost aan Zee!*** Het regenwater dat op het dak van de school valt, gebruiken de kinderen om de (moes)tuin te begieten. Een groendak op de toiletten draagt bij aan een betere waterhuishouding in de stad en het vormt een lapje kleurige biodiversiteit op school. Afvalwater wordt op school weer proper dankzij een didactische waterzuiveringsinstallatie. Ook poetsen gebeurt met regenwater en de leerlingen drinken enkel nog water op school. De toren werd gebouwd met ouders en in samenwerking met Fabrik (het huis voor stadsvernieuwing van Sint-Joost). Met het project 'Elke druppel telt' stond, tijdens schooljaar 2014 – 2015, het thema water centraal in alle 20 klassen, van de onthaalklas tot het zesde leerjaar. Sint-Joost-aan-Zee won met dit project de Belgische Energie en Milieuprijs 2016.  

Basisschool Sint-Joost-aan-Zee, Brussel