Variatie, voor ieders welbevinden

Elke leerling vindt zijn plek en voelt zich goed op de speelplaats. Ook wie minder mobiel is of een beperking heeft, wie behoefte heeft aan rust en veiligheid, of juist aan actief spel.

 
 

Een kwaliteitsvolle en toekomstgerichte schoolspeelplaats is…
rijk aan variatie voor ieders welbevinden

Leerlingen voelen zich gelukkiger op een gevarieerde en groene speelplaats dan op een klassieke grijze speelplaats. Ze vervelen zich minder en er is minder negatief gedrag. Elke leerling komt er tot recht. Ook wie minder mobiel is, wie behoefte heeft aan rust en veiligheid, of juist aan zich actief uitleven, komt aan zijn trekken op de speelplaats en kan de pauzes zinvol invullen. Variatie kan door middel van inrichting en groen en door activiteiten. Begeleiding en afspraken spelen een belangrijke rol.


Tips:

 • Ontdek hier 8 tips voor een leuke speeltijd
 • Voorzie verstopplekjes, zonering en hoekjes voor geborgenheid.
 • Met vrolijke kleuren en structuur zorg je voor een veilig gevoel.
 • Varieer in ondergrond (verharding als onverhard) en in reliëf (hogere en lagere plekjes, bulten, greppels, …) Zo vindt iedere leerling naargelang zijn of haar zin, of wat hij of zij kan of durft, altijd wel iets om te doen.
 • Toezicht houden saai? Maak leerkrachten warm voor speelplaatsbegeleiding en meer ‘actief’ toezicht. Aanspreekbare leerkrachten, contacten buiten de klasmuren zijn belangrijk voor het welbevinden en het gevoel van veiligheid.
 • Zoek naar een evenwicht tussen georganiseerde speelruimte en ruimte voor spontaan spelen. De ruimte is niet wat ze is, maar wat leerlingen er mee doen, en dat kan en mag elke moment weer iets anders zijn.
 • Ook voor leerlingen met een beperking is er veel mogelijk: denk bijvoorbeeld aan zichtbaarheid, bereik- en bereidbaarheid, brede paden, prikkelen van zintuigen en herkenbaarheid.


Laat je inspireren:

 • Maak het verschil op de speelplaats, ook op een secundaire school! Handige tips om scholieren er zich goed in hun vel te laten voelen vind je op www.verschilopdespeelplaats.be
 • De boekjes 'Natuurlijk en toegankelijk spelen' en 'allemaal spelen' helpen je op weg bij het ontwerpen van natuurlijke speelgelegenheden voor kinderen met een (fysieke) beperking én het samen spelen van kinderen met en zonder beperking.
 • De 'Inspiratiebundel Toegankelijkheid' van AGIOn en Enter vzw, voor meer toegankelijke scholen, is gratis te downloaden. Deze bundel richt zich tot ontwerpers en bouwheren.
 • Veel Buitengewone basis-en secundaire scholen reageerden op de eerste oproep van Pimp je speelplaats. Wat stelden ze voor? Prikkelen van alle zintuigen, onder meer door: windklokjes, een geluidentuin en geluidenmuur, blotevoetenpaden en zelfs blotewielenpaden, plantenkeuze in functie van geuren en kleuren. Ook is er onder andere aandacht voor herkenbaarheid en structuur, nestschommels en belevingstuinen.
 • Buitengewone basis- en secundaire school De Leerexpert Dullingen heeft - met ondersteuning van EcoScholen Antwerpen - een 'blotehandenpad' aangelegd, met bakken met een variatie aan materialen op armhoogte voor rolstoelgebruikers.
 • De Leerexpert en BUSO Sint-Jozef hebben - met ondersteuning van EcoScholen Antwerpen -een rolstoeltoegankelijke wilgenhut en wilgentunnel geconstrueerd.


Meer boeiende argumenten, nuttige tips en onze bronnen vind je hier ›
De complete 'Toekomstvisie Schoolspeelplaatsen' lees je hier ›